KALEVA: Grand Manoeuvre ehdolla provinssiin

Olen aina ollut vähän tämmöinen pöljä, ja kun kerran pääsin, niin tietysti lähdin mukaan”, naurahtaa oululaisen Grand Manoeuvren laulajatar Tiina Vaattovaara bändiin päätymisestään.

Sympaattinen nuori nainen törmäsi viitisen vuotta sitten opiskelijabileissä kahteen biisejä nikkaroivaan poikaan, jotka halusivat hänet mukaan remmiinsä. Kuvio oli varsin hupaisa, sillä pojat eivät olleet kuulleet Tiinan laulavan, eikä Tiinakaan toisaalta tiennyt, mitä nuorten miesten triphop-musiikki mahtoi tarkoittaa.

Tuo hämmentävä triphop on muovautunut vuosien varrella elektronisilla soundeilla maustetuksi tunnelmalliseksi indiepopin ja särmikkään rockin välimuodoksi. Kun musiikki ei ole sitä tavallista ja kaikkein helpoimmin myytävää heviä tai rokkia, näkyvyyden ja keikkojen saaminen on Tiinan mukaan aivan bändin omasta aktiivisuudesta kiinni.

 

”Pitkäjänteinen työ palkitaan. Täytyy uskoa, että kyllä meidätkin vielä huomataan. Oulun alueella meidät jo tiedetään, mutta muuten taidetaan olla vielä aika hyvin pidetty salaisuus”, aurinkoinen Tiina tuumii. Jokaisella keikalla kiertäviä faneja hän ei ole ainakaan vielä yleisön joukosta bongannut – bändiläisten omia tyttö- ja poikaystäviä lukuun ottamatta.

Kysymys siitä, onko pomottajan rooli langennut auttamattomasti yhtyeen ainoan naisen niskoille, saa Tiinan nauramaan.

”Minä olen kyllä aika huono pomottamisessa, mutta kieltämättä noita poikia saa aina välillä vähän patistella. Basistimme Jari Niemi on perustanut bändin ja tekee suurimman osan biiseistä, mutta muuten ollaan kyllä suhteellisen demokraattisia.”

Tammikuussa bändi lähetti levynsä Alkupiste-kilpailuun. Tuomaristo tykkäsi sen sisällöstä, ja perjantaina Grand Manoeuvre esiintyy kisan semifinaalissa Seinäjoen Rytmikorjaamolla. Sieltä kolme parasta bändiä pääsee jatkamaan lauantain finaaliin, jonka voittaja esiintyy ensi kesänä Provinssirockissa. Grand Manoeuvrelle tämä on todella herkullinen tilaisuus.

”Jos voitetaan, on vain otettava puhelin kouraan ja soiteltava muidenkin festareiden järjestäjille, haluaisivatko hekin ottaa meidät tapahtumiinsa. Provinssi on kuitenkin isoprofiilinen festari, joten jos hyvin käy, voitosta on otettava kaikki irti.”

Tiinan ja muun bändin valmistautuminen kilpailuesitykseen ei ole eronnut juuri tavallisen keikan valmistelusta. Suurin ero normaaliin lienee se, että toiselle keikalle lupautuneen rumpalin tilalla soittaa tuuraaja. Biisien kestot on täytynyt mitata normaalia huomattavasti tarkemmin, sillä esiintymisaikaa ei voi venyttää yhtään annetun viidentoista minuutin yli.

”Tiukka aikaraja on aika paha, sillä siinä ehtii soittaa vain kolme biisiä. Aikaa jännittää ei siis ole. Yleensä keikan alkupään biisit menevät vähän jännittäessä ja äänen täristessä”, mutta nyt siihen ei ole varaa, Tiina miettii.

Kuinka usein laulajatar muuten saa kuulla äänensä kuulostavan kerrassaan enkelimäiseltä?
”Mitä, ihanko totta? Kiitos, tämä oli kyllä eka kerta”, hän vastaa vaatimattomasti.

Alkupisteen lisäksi Tiinalla on tänä keväänä toinenkin tärkeä etappi edessään. Musiikkikasvatusta Oulun yliopistossa opiskeleva laulajatar on yhdistänyt näppärästi kaksi itseään kiinnostavaa asiaa keväällä valmistuvaan graduunsa.

”Tutkin lappilaisten hip-hopin tekijöiden kulttuuri-identiteettiä ja sitä, miten hip-hop ja lappi siinä yhdistyvät. Se kuuluisa viimeinen gradupaniikki alkaa olla jo päällä.” Grand Manoeuvre esiintyy Seinäjoen Rytmikorjaamolla Alkupiste-bändikisan semifinaalissa 15.2., kenties myös finaalissa 16.2.

http://plus.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=711562

Share : facebookgoogle plusLeave us a comment


Comments are closed.